Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is een doe-tekst? Aan de hand van een doe-tekst gaan de kinderen zelf aan de slag met bijvoorbeeld een opdracht in de natuur, het maken van een knutsel of het uitvoeren van een proefje. In deze blog vertel ik hoe je een doe-tekst kunt inzetten.

Wat is de opdracht?

Uiteraard is dit afhankelijk van de soort doe-tekst. In de voorbeeld doe-tekst die je hieronder kunt downloaden gaan de kinderen aan de slag met het maken van een dier van bladeren. Start met het gezamenlijk lezen van de doe-tekst. Eerst lees je de tekst voor en daarna in koor. Vervolgens laat je de kinderen nadenken over wat de opdracht is. 

Wat zijn de verschillende stappen die worden beschreven?

  1. zoek een blad
  2. kies een dier.
  3. maak de vorm van een dier.

Aan de slag

Bovenstaande activiteit doe je bijvoorbeeld in de ochtend. In de middag ga je met de klas naar buiten voor een herfstwandeling. Ze hebben intussen al na kunnen denken over hun dier en weten welke bladeren ze hiervoor nodig hebben. 

Weer terug in de klas laat je de kinderen de tekst nog een keer in tweetallen lezen. Vervolgens pakken ze hun bladeren en maken ze het dier. Ten slotte lezen ze nog een keer individueel de tekst om te controleren of ze heel de opdracht hebben voltooid. 

Aan de slag met een doe-tekst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *